Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

26 Jan '12 - + 0 - 0 Hoe de muziekindustrie Google sloopt


google stop sopaNaast het offline halen van Megaupload, het er doorheen duwen van censurerende wetgeving waar China en Iran trots op zouden zijn, SOPA en ACTA, is de muziekindustrie nu ook steeds actiever bezig met het slopen van de zoekresultaten van de zoekmachines. Google wordt meer en meer gecensureerd onder juridische dwang van de muziekindustrie.


Wanneer je in Google zoekt naar "Chris Cornell Songbook" zie je op de derde pagina de volgende tekst staan:

Als reactie op een klacht die we hebben ontvangen in het kader van de Amerikaanse DMCA (Digital Millennium Copyright Act), hebben we 1 resulta(a)t(en) van de pagina verwijderd. Indien gewenst, kunt u op ChillingEffects.org de DMCA-klacht lezen op basis waarvan de resultaten zijn verwijderd.


De klacht kun je hier lezen:

> http://www.chillingeffects.org/notice.cgi?sID=160818


Dat is nog niet alles. Indien je de naam van een van de downloadsites toevoegt aan de zoekopdracht wordt de schaal van de censuur duidelijk. Dit is een voorbeeld van wat er onderaan de pagina staat bij bijvoorbeeld de zoekopdracht "Chris Cornell Songbook filestube". Maar liefst 20 resultaten heeft Google onder juridische dwang moeten verwijderen.


De volgende zaken worden onder de zoekresultaten getoond:In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 4 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 2 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 2 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.

In response to a complaint we received under the US Digital Millennium Copyright Act, we have removed 1 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint that caused the removal(s) at ChillingEffects.org.


Dit is geen grap, dit is gewoon een kopie van een resultaten pagina van Google.

Deze manier van resultaten verwijderen is niet nieuw. Al in 2006 werden op deze wijze bijvoorbeeld sites van Stormfront in Duitsland gefilterd om gehoor te geven aan de strenge anti discriminatie wetgeving in Duitsland. Ook werden op deze wijze resultaten na een gerechtelijk bevel verwijderd als er bijvoorbeeld sprake was van smaad. De schaal waarop dit nu echter lijkt te gebeuren geeft aan dat door de muziekindustrie massaal misbruik wordt gemaakt van wetgeving om te censureren. Het effect is echter vrijwel nihil. Indien men iets verder zoekt worden nog steeds honderden andere resultaten getoond met mogelijkheden om content te downloaden. Het is mogelijk dat de muziekindustrie de DMCA gebruikt om zoekmachines onder druk te zetten met uiteindelijk doel dat deze zelf de content automatisch gaan filteren.

Wat schokkend is aan de DMCA complaint van Universal Music Ltd, is dat niet alleen verwijzingen naar content op Filestube wordt gefilterd, zoals filestube.com/2O515mrxNHCETrzxPALVQ7/Chris-Cornell-Songbook.html, maar zelfs complete zoekopdrachten van de site:

35. http://www.filestube.com/c/chris+cornell+songbook
36. http://www.filestube.com/c/chris+cornell+songbook+2011
37. http://www.filestube.com/c/chris+cornell+songbook+bonus
38. http://www.filestube.com/c/chris+cornell+songbook+iso+torrent


Op bovenstaande pagina's wordt geen content getoond, enkel de zoekresultaten die verwijzen naar de MOGELIJKE illegale content. Daarnaast bevat filestube zelf geen content, maar enkel verwijzingen naar sites met content. Als iemand bijvoorbeeld een recensie van het album op bijvoorbeeld 4shared zou zetten en deze vindbaar is op filestube, dan zou deze mee gecensureerd worden. De volgende stap is een DMCA complaint voor de volledige sites van Filestube, Filesonic, 4shared en Filetram en ook het Nederlandse downloads.nl gezien de link naar de volgende zoekopdracht die in de klacht staat.

13. http://www.downloads.nl/music/Chris+Cornell+Songbook


En als Universal Music Ltd blijkbaar problemen heeft met de links hier boven, dan zie ik het verschil niet met:

http://www.google.nl/search?q=chris+cornell+songbook


Want ook op Google worden in de zoekresultaten links gevonden naar pagina's met illegale content.

Het is goed dat Google toont wat er daadwerkelijk op verzoek van de muziekindustrie uit de zoekresultaten wordt verwijderd. Ook is het absoluut goed dat de muziekindustrie mogelijkheden heeft om illegale content uit downloadsites te laten verwijderen. Maar het totaal slopen en censureren van zoekresultaten in zoekmachines is iets wat echt veel te ver gaat.

google censored censorship sopa


2 Googley reacties!:

Het gaat steeds verder, eerst worden we verslaafd gemaakt aan internet en daarna volledig gereguleerd… slecht verhaal!

Linkbuilding en SEO () - 19 April '12 - 14:50

Wie opzoek gaat naar torrents of NZB bestanden, heeft geen torrent noch NZB zoekmachine nodig.
Google levert meestal de beste resultaten…
De industrie kan doen wat ze willen, het is dweilen met de kraan open.

Boudewijn () (link) - 06 Mei '12 - 22:30


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->