Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

15 Dec '09 - + 0 - 0 150ste Verjaardag Zamenhof Esperanto logo!


150ste Zamenhof Esperanto logo!Google viert vandaag de 150ste verjaardag van Zamenhof Esperanto met een speciaal logo! Deze keer geen stripfiguurtjes maar een ingetogen Esperanto vlag, het symbool van de universele taal.


ZamenhofLodewijk Lazarus Zamenhof werd op 15 december 1859 geboren in Białystok. Toen was dat in Litouwen maar nu hoort het bij Polen. Hij overleed in Warschau op 14 april 1917 op 57-jarige leeftijd.

Het Esperanto


Zamenhof grootste verdienste is dat hij een nieuwe taal ontwikkelde. Hij noemde zijn taal Esperanto naar het Latijnse werkwoord "sperare" wat in het Nederlands vertaald "hopen" is. Esperanto betekent dus "hij die hoopt". Esperanto was bedoeld als een universele taal. Iedereen zou de taal gemakkelijk moeten kunnen leren en uiteindelijk zou Esperanto in het dagelijkse internationale verkeer gebruikt moeten worden.

Oorspronkelijk wilde Zamenhof kijken naar het Grieks of Latijn, maar deze talen vond hij te complex. Het Engels was beter als internationale taal vanwege de eenvoud maar Zamenhof zocht naar iets wat nog gemakkelijker was. Zo kwam hij op Esperanto, een taal gebaseerd op Romaanse en Germaanse woorden met een grammatica van slechts enkele pagina's.

De Esperanto-vlag in het Google logo


Zoals je ziet is het logo deze keer enkel uitgebreid met een vlag. Dit is de zogenaamde Esperanto-vlag. Er zijn verschillende varianten van. De Esperanto-vlag is groen met linksbovenin een wit vierkant vlak met daarin de groene vijfpuntige ster. In het Esperanto wordt de vlag verda stelo genoemd, wat groene ster betekent. Ze wordt gebruikt door Esperantisten om hun taal te vertegenwoordigen. Het gebruik van de kleur groen en de ster was een idee van de Zweedse esperantist G. Jonson. Het symbool kreeg bekendheid bij het gebruik van de kleur en de ster op boeken geschreven in de taal, waarmee Louis de Beaufront was begonnen.

vlag van de taal EsperantoHet traditionele Esperanto-symbool is een groene vijfpuntige ster. De vijf punten van de ster symboliseren de vijf werelddelen, de kleur groen is symbool voor hoop. Als de ster los wordt gebruikt van de vlag staat er vaak een "E" in. Daardoor kan iedereen herkennen dat het de Esperanto-ster is.


23 Googley reacties!:

Dat is ook geen korte achternaam, Lazarus Zamenhof …

Jan met de korte achternaam () (link) - 15 December '09 - 08:50

Voor de mensen die meer willen weten over Esperanto bekijk de wiki eens of kijk eens op http://www.esperanto-jongeren.nl ook is de taal vanuit 34 verschillende talen te leren op http://www.lernu.net..

douwe beerda () (link) - 15 December '09 - 08:55

Ik ben strax ook lazarus…:D

Je moeder () - 15 December '09 - 09:09

coowl

sjaak () (link) - 15 December '09 - 09:29

Even de volgende zin uit de alinea naast de foto verbeteren: “Iedereen zou de taal gemakkelijk moeten kunnen leren en uiteindelijk zou men het in het dagelijkse internationale verkeer gebruikt moeten worden”.
Dit is geen goed Nederlands laat staan goed Esperanto!!

Rens - 15 December '09 - 09:39

@ Rens: Haha, ik wist dat een artikel over Esperanto taalopmerkingen zou opleveren ;) Ik heb de zin herschreven.

Jeroen van de Wiel - 15 December '09 - 09:45

Ik vindt het wel een heel makkelijke taal…
Ik weet niet of het aanslaat bij de mensen, want alle zelfstandige naamwoorden (bijvoorbeeld) eindigen hetzelfde. Niet echt een mooie taal…

??? - 15 December '09 - 10:36

Ik kwam nog wat cijfertjes tegen met het aantal mensen die de taal gebruiken:

Finnish linguist Jouko Lindstedt, an expert on native-born Esperanto speakers, presented the following scheme39 to show the overall proportions of language capabilities within the Esperanto community:

1,000 have Esperanto as their native language.
10,000 speak it fluently.
100,000 can use it actively.
1,000,000 understand a large amount passively.
10,000,000 have studied it to some extent at some time.

Jeroen van de Wiel - 15 December '09 - 10:42

kanusinmeanus

kipkees () - 15 December '09 - 10:52

Ik wordt op 01 01 2010, 86 jaar, ik heb een heel stuk van de wereld bezocht door middel van Esperanto, en ik krijg nu nog elke dag ongeveer 40 berichten in mijn inbox van personen en instellingen van overal op onze planeet; een onvoorstelbaar middel om actief te blijven,zelfs op hoge ouderdom.Bovendien op gelijke taalbasis met iedereen!

Maertens Grégoire () - 15 December '09 - 12:25

ik vint het raar dat je eimand van zou lang dood nog de
vejaardag viert
bovedien is de logo niet eems bijzonder!

gneis - 15 December '09 - 12:37

Lekker belangrijk. Er zijn dus blijkbaar nog minder mensen die Esperanto spreken dan mensen die Nederlands spreken. Met andere woorden, who cares? Useless knowledge.

Sergio - 15 December '09 - 13:39

Ik denk dat Esperanto vroeger relevanter was dan nu. Met internet tegenwoordig krijgt Engels steeds meer de overhand. Ik denk dat er vroeger niet echt een dominante taal aangewezen kon worden. Hoewel bijvoorbeeld Frans en Spaans ook grote taalgebieden beslaan, concentreer ik me nu enkel op het perfectioneren van mijn Engelse taalkennis.

Het probleem met Esperanto is dat vrijwel niemand het kent. Daarmee mist het zijn doel volledig. Het is hetzelfde als een universeel P2P protocol dat slechts door 10.000 mensen ter wereld actief wordt gebruikt, of een universeel bestandsformaat dat slechts door enkele applicaties wordt ondersteund.

Ruben - 15 December '09 - 14:34

hallo ik wou even zeggen dat ik het zeer toevalig vindt dat ik altyd taal deskundigen wilden worden en dat het toevalig zo is dat ik ook vandaag op 15-12-1982 gebooren ben toeval ? dat ik ook op 15-12 gebooren ben en zeer veel intressen heb voor de taal comunicatie metodes

roberto () - 15 December '09 - 14:35

@ Roberto:

Je grammaticale vaardigheid laat flink wat te wensen over voor iemand die geïnteresseerd is in taal. En ik zou niet weten wat een geboortedatum te maken heeft met interesses. Ik ben ook geïnteresseerd in taal (en de juiste spelling) en ben in mei geboren.

Ruben - 15 December '09 - 14:40

Mensen die dat niet belangrijk vinden, kunnen beter hun mening niet over geven. Als je je mening niet op basis van sterke argumenten en kennis kan tonen, zeg dan niks!!!!!! Ongeschoolde mensen…

Andra - 15 December '09 - 14:43

hoi, ik gebruik het iedere dag. Zalig gewoon, iedere dag skypen met de hele wereld. In een taal die niet alleen mooi klinkt en makkelijk te leren is maar ook iedereen op gelijke voet zet. Een tweede taal voor iedereen. Heb er al ontzettend veel vrienden bij gekregen en reis zo de wereld rond. Ik blijf het zeker gebruiken.

Felino - 15 December '09 - 14:50

Ik vind Esperanto een heel interessante manier van communicatie, verbaal gezien dan, want geschreven ziet het er niet zo mooi. En aangezien tegenwoordig iedereen engels leert is het onnodig.

Stijn - 15 December '09 - 16:32

Esperanto verbroedert, engels niet. Vivu la amikan lingvon!

Juri - 15 December '09 - 18:58

to Sergio:
Knowledge is never useless
een taal is het schip van de geest. Binnenin de taal, welke dan ook, ligt zoveel van de knowledge van de sprekers opgeslagen. Dat als een taal uitsterft er mogelijkheden sterven. Quechua bijvoorbeeld de taal van de ancient inca daarin ligt een schat aan spirituele “knowledge” die erg bruikbaar is. Daarbij dus ook Esperanto in die taal liggen mogelijkheden de mensen waar dan ook dieper te verbinden. Het is erg ignorant te denken weinig mensen spreken het dus who cares. Het is taal die jou personal knowledge tot je brengt dat is er maar in dus who cares! ?

pieterse () - 15 December '09 - 21:18

Leuk, een speciaal symbool voor Esperanto op de Zamenhof-tago.
Ben niet meer zo actief als ooit (was een van de hierboven genoemde 10 000) maar draag het Esperanto en haar sprekers nog steeds een warm hart toe.
Google, je hebt een goede beurt gemaakt!

Yvana (link) - 15 December '09 - 23:28

Zamenhof stond een ideaal voor ogen waarin alle mensen met elkaar zouden kunnen praten. Elkaar verstaan betekent elkaar beter begrijpen en minder oorlog. Helaas, of is het gelukkig, is het niet alleen van de taal afhankelijk. Je hoeft alleen de voorgaande reacties te lezen om dit in te zien. Toch hoop ik dat we blijven streven naar elkaar begrijpen en respecteren.

Esperanto is wel een taal die bijzonder gemakkelijk te leren is. Voor Europa zou het verstandig zijn deze taal als (een) hoofdtaal te kiezen. Ik ben er van overtuigd dat als de EU dit op basisscholen als verplicht vak oplegt, b.v. voor één jaar, het binnen 10 jaar dé belangrijkste wereldtaal wordt. Zo niet, dan is de kans groot dat we over 50 jaar allemaal chinees kennen. Ook leuk, maar wel moeilijker.

Antonio Micxelo () - 16 December '09 - 12:41

Ik ben het niet eens met de verplichting. Laat de markt bepalen welke talen er gesproken wordt / geleerd en niet dat via een overheid dwangmatig opleggen. Juffrouw Yvana is blijkbaar van lid van de interventionisten die onze wereld al genoeg geplaagd heeft. Lieden die democratie willen stichten, vrede brengen, Europa groot maken, ... Tijd voor Free To Choose, dat hoeft geen wettelijke verplichte kost te zijn maar wel verplichte kost alvorens je dit soort interventionistische taal gaat uitslaan.

Yvana is overigens mijn echtgenote.

Anthony () - 16 Juni '10 - 14:12


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->