Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

09 Nov '09 - + 0 - 0 Google logo: Val van de Berlijnse Muur


Google Val van de Berlijnse-Muur LogoHet is vandaag precies 20 jaar geleden dat de Berlijnse Muur ten val kwam. Reden voor Google om hier in Duitsland een speciaal logo aan de wijden, terwijl een groot deel van de wereld het moet doen met een Sesamstraat logo.


De Berlijnse Muur was een 100 meter brede constructie, met als centerpunt een muur, die als doel had om West- en Oost-Berlijn van elkaar te scheiden. De muur hield stand van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989. Verder was de Berlijnse Muur het bekendste symbool van de Koude Oorlog en de twee-deling van de voormalige Bundes Republik Deutschland. Tijdens vluchtpogingen bij de Berlijnse Muur zijn in totaal tweehonderd mensen gedood.


Het Logo


Het Logo laat een muur zien waarop het logo van Google op een soort van graffiti manier is gespoten. Het gedeelde van de muur waarop de letters 'G' en 'L' uit Google zou moeten prijken is omgevallen, wat symbool moet staan voor de val van de Berlijnse Muur.

Google Berlijnse Muur Logo


Een beroemd voorbeeld van graffiti op de Berlijnse Muur is die van Keith Haring.


Google Nederland


Zoals in veel landen prijkt er vandaag op de Google startpagina in Nederland het logo van 40 jaar Sesamstraat. Echter lijkt Google door kritiek toch aandacht te besteden aan de 'Val van de Berlijnse Muur' op de Startpagina in Nederland, doordat het een link heeft toegevoegd met als naam: '20 jaar sinds de val van de Berlijnse muur'. Deze link verwijst volgens naar Google Image Search met als zoekterm: 'Berlin Wall source:life'.


2 Googley reacties!:

De Muur bij de Brandenburger Tor op 1 december 1989

Grenssoldaten bij de opening van de Brandenburger Tor op 22 december 1989
Het duurde ruim 28 jaar voor de inwoners van het Oostblok de Muur neerhaalden. In mei 1989 werd in Hongarije het IJzeren Gordijn aan de grens met Oostenrijk neergehaald1. Deze opening in de grens zorgde in zeer korte tijd voor een uitstroom van duizenden ‘permanente vakantiegangers’. In korte tijd ontstond een ware volksverhuizing via Hongarije, even later ook via het Tsjechische Praag, en daarna ook via andere ‘gaten’ in het IJzeren Gordijn. Ook de leiding van de DDR, die kort daarvoor nog trots het veertigjarig bestaan van de ‘socialistische heilstaat’ hadden gevierd, moest de grenzen openen. Het einde van de Muur, en daarmee van de DDR, was onafwendbaar.

De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989. Günter Schabowski, één van de hoogste partijleiders in de DDR, hield aan het begin van de avond een bijzondere persconferentie. Het was een unieke gebeurtenis, omdat hij bereid was zonder voorwaarden vooraf vragen van journalisten te beantwoorden. Dit was niet gebruikelijk in de DDR: journalisten kregen altijd van tevoren van de communistische partij te horen wat ze moesten vragen. Zelf vragen bedenken was verboden. In enigszins gebroken Duits stelde een Italiaanse journalist een vraag over een nieuwe reisregeling voor DDR-burgers, waar veel kritiek op was gekomen. Schabowski gaf een ingewikkeld antwoord waarin hij het beleid van de partij verdedigde. Maar toen zei hij plotseling: “Maar vandaag is, voor zover ik weet een beslissing genomen… We hebben besloten dat iedere DDR-burger de grens over mag.” Onmiddellijk volgde de vraag wanneer deze regel in werking zou treden. Schabowski bladerde in zijn papieren, keek op, en zei toen: “Dat geldt – voor zover ik weet – ......vanaf nu.”. Het was 18:57 uur.

De verwarring was groot. Had Schabowski nu werkelijk bedoeld dat de grens tussen Oost- en West-Duitsland open was? Of zat er een addertje onder het gras en gold het uitsluitend voor mensen die de DDR voorgoed wilden verlaten of voor iedereen, dus ook de burgers die alleen maar even in West-Duitsland wilden kijken? Wat bleek, wat Schabowski had gezegd was inderdaad de boodschap die men naar buiten had willen brengen, zonder extra voorwaarden. Maar de regel had pas de volgende dag in werking mogen treden. Hoe groot de verwarring was, bleek op de West-Duitse televisie. In de uitzending van het nieuws om zeven uur verscheen Schabowski’s mededeling op de persconferentie pas als zesde item in de uitzending. Pas om acht uur was het duidelijk wat er was gebeurd: “De DDR opent de grens!” meldde de nieuwslezer van de Tagesschau. Een televisieverslaggever stond voor een nog steeds hermetisch afgesloten Muur en zei enigszins verbouwereerd: “Dus – als ik het goed begrijp – moet de Muur vannacht open gaan…” Massaal trokken de Oost-Duitsers naar de Muur om te kijken of ze inderdaad naar West-Berlijn konden. De grenswachten waren net zo overdonderd als alle anderen. Richtlijnen van boven kwamen er niet meer. Ze wisten niet wat ze moesten doen, net zo min als het leger en de geheime dienst, de Stasi. Zoals veel van zijn collega’s, had de bevelhebber van grensovergang Bornholmer Straße drommen mensen voor zijn hekken staan. Om 23:52 neemt hij het besluit: “Ze (zijn leidinggevenden) bekijken het maar…. Ik gooi de grens open….. De DDR-burgers zijn vrij.” Kort hierop belt hij met een collega die zijn grensovergang eveneens opent, en al snel volgen er meer. Verbijsterd liepen de Oost-Berlijners naar de andere kant van de grens, waar ze veelal met applaus werden ontvangen.[2] Het leger (NVA) heeft gevraagd om toestemming de grens te verdedigen, maar het enige waar zij toestemming voor kregen was het bewaken van hun eigen basis, die zij vervolgens dag en nacht bewaakten.

Te midden van een grandioos volksfeest hakte een ieder die het wilde een stuk beton uit het bouwwerk, dat voor zo veel ellende had gezorgd. De volgende dag sprak Helmut Kohl de Berlijnse bevolking toe. Hij riep de bevolking op kalm te blijven. Die oproep was niet alleen gericht aan de DDR-burgers, maar ook aan Sovjetleider Gorbatsjov. Het was maar de vraag hoe de Sovjet-Unie zou reageren op de val van de Muur. Maar Moskou liet al snel blijken niet te zullen ingrijpen. De grens was definitief open en de Muur was gevallen. De val werd tijdens de kerst van 1989 gevierd met een concert onder leiding van Leonard Bernstein. Elf maanden later was de hereniging van Duitsland een feit. In 1991 werden nagenoeg alle fysieke resten van de Muur afgebroken en werden brokken als souvenir verkocht. Enkele restanten staan er vandaag de dag nog, waaronder de “Gedenkstätte Berliner Mauer” en de “East Side Gallery”.

André de Hooge () - 12 Maart '10 - 14:40

wat een gezeur weer, is toch een mooi logo?

Fedde - 18 April '10 - 19:14


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->