Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

29 Okt '09 - + 0 - 0 50 jaar Asterix!


AsterixQuoi? Google heeft vandaag misschien wel het mooiste logo in haar korte geschiedenis en wel ter ere van de 50ste verjaardag van Asterix! Deze keer neemt Google ons mee naar een klein dorpje dat moedig weerstand weet te bieden tegen de Romeinse overweldigers.


Asterix en Obelix hebben een tumulteus bestaan achter de rug. Zo moesten ze het opnemen tegen de Gothen, Grieken, Egyptenaren, Britten, Belgen, Indiërs, Indianen, Spanjaarden, Tunesiërs, Noormannen, Piraten en allerhande volkeren uit het Midden Oosten. Asterix standaard met zijn flacon toverdrank en Obelix standaard met een menhir op zijn rug en altijd op jacht naar everzwijnen.

Asterix geesteskind Uderzo en Goscinny.


In 1959 werd Uderzo de directeur van het Franse striptijdschrift Pilote. Hij tekende samen met Goscinny voor het blad op 29 oktober 1959 voor het eerst een korte strip die een groot succes werd. Goscinny schreef de teksten en Uderzo tekende. De strip werd zo'n groot succes dat Uderzo vanaf 1967 zich alleen nog maar bezig hield met het het tekenen van Asterix.

Zeer spijtig genoeg kwam de tekstschrijver van Asterix, René Goscinny, veel te vroeg te overlijden. Hij overleed in 1977 op 51-jarige leeftijd aan een hartaanval. Veel fans van Asterix roemden hem om zijn teksten vol Latijnse en geschiedskundige humor. Voor de echte fans van Asterix zou het stripboek na zijn dood nooit meer het niveau halen van de tijd met Goscinny.SPQR; rare jongens die Romeinen


Een van de leukste dingen van Asterix is dat je ze in vrijwel alle talen kunt lezen en telkens nieuwe grappen blijft ontdekken. Sommige grappen zitten zo diep in Asterix en Obelix verstopt dat je ook Asterixen in andere talen moet lezen voordat je alle grappen snapt. Zo heb ik een kleine verzameling Italiaanse Asterixen. Iedereen die een Asterix & Obelix heeft gelezen weet dat Obelix regelmatig uitroept "rare jongens die Romeinen". Wanneer je de Italiaanse Asterix leest zul je zien dat dit vertaald is in "Sono Pazzi Questi Romani" wat weer afgekort kan worden in SPQR. SPQR staat op ieder vaandel van de Romeinse legioenen en op de gebouwen en zelfs putdeksels in Rome. SPQR staat voor Senatus Populus Que Romanus ofwel de Senaat en het Romeinse Volk.

Asterix Sono pazzi questi romaniHet grapje was afkomstig van de Italiaanse uitgever.

Parc Asterix


Asterix is inmiddels zo populair dat er vlak bij Parijs een speciaal pretpark is gebouwd voor onze twee helden. Parc Asterix is in 1989 geopend en is weer eens wat anders dat Disney Parijs. Voor de liefhebbers vind je er ook 6 achtbanen met Romeinse en Gallische namen.


Asterix verzamelaars


Dit logo is voor mij extra speciaal aangezien ik jarenlang een groot verzamelaar ben geweest van eerste drukken en speciale uitgaven van Asterix. Daar zitten Asterixen bij in meer dan 10 talen waaronder Limburgs en Latijn (voor het Vaticaan ;-)). De oude Asterixen blijven na vele tientallen keren lezen leuk. Helaas zijn de laatste Asterixen niet meer van het oude niveau en zelfs een beetje betuttelend.

Deze week is er ter ere van de 50ste verjaardag van Asterix een speciale nieuwe uitgave uitgebracht met als titel "De verjaardag van Asterix en Obelix: Het Guldenboek". Ik heb de 34ste Asterix al in mijn handen gehad maar heb er nog geen tijd voor gehad. Wordt vervolgd!

> Asterix.com
> De verjaardag van Asterix en Obelix: Het Guldenboek
8 Googley reacties!:

Met stip het mooiste logo wat ik van Google gezien heb!

Luuk Looijmans - 29 Oktober '09 - 09:38

Als echte Asterix fan zou je toch moeten weten dat het Latijn is en niet Latijns…

IH - 29 Oktober '09 - 10:26

Zekers de beste logo allertijden van google ;)

Robin Boeff - 29 Oktober '09 - 10:36

@Latijn—> edit ;)

Jeroen van de Wiel - 29 Oktober '09 - 10:59

SUPER logo van Google!! C’est vraiment génial!!!!

Lisbeth () - 29 Oktober '09 - 10:59

Asterix en Obelix zijn spr cool!!!!!

Anniek () - 29 Oktober '09 - 14:05

Geweldig logo van Google

Jo-belix () - 29 Oktober '09 - 18:33

Hallo,
Enig idee waar ik Italiaanse Asterix strips kan kopen in het Antwerpse of online?

Groeten,
Kris

Kris () - 08 Februari '12 - 00:14


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->