Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

13 Okt '09 - + 0 - 0 Max Havelaar, Multatuli 150 jaar!


Max Havelaar Multatuli‘Lieve hart mijn boek is af, mijn boek is af!’ schreef Multatuli op 13 oktober 1859. Niet vermoedend dat 150 jaar later ruim 10 miljoen mensen een speciaal Google logo zouden zien ter viering van Max Havelaar Multatuli...


Multatuli's "Max Havelaar" is een van de beroemdste boeken uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Het boek omschrijft het leven op de koffieplantages in Nederlands Indie in de tijd van de Nederlandse kolonisatie.

Eduard Douwes Dekker 'aka' Multatuli


Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Hij werd geboren in Amsterdam op 2 maart 1820 en kwam op 19 februari 1887 te overlijden in Duitsland in de plaats Nieder-Ingelheim.

De door Douwes Dekker aangenomen naam "Multatuli" is afgeleid uit het Latijn. "Multa tuli" staat voor "ik heb veel (leed) gedragen".

De inspiratie voor zijn boek haalde hij uit de tijd dat hij zelf in Indonesië woonde. "Zo werd Douwes Dekker in 1842 op 12 oktober benoemd tot controleur van het roerige district Natal aan de Westkust van Sumatra." Hij zag daar wat er allemaal mis wat met het koloniale stelsel. Het boek werd dus vooral een aanklacht tegen de misstanden in de kolonie.

Multatuli werd in 2002 door de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot de beste schrijver boven Joost van den Vondel (2) en W.F. Hermans (3).

De film Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij


Het boek van Multatuli werd in 1976 verfilmd door Fons Rademakers met in de hoofdrollen onder andere Peter Faber (als Max Havelaar), Sacha Bulthuis (als Tine) en Rutger Hauer in de bijrol als Duclari. De film is als DVD te koop als onderdeel van een speciale Fons Rademakers box. De scène waarbij Nederlandse Knil soldaten hun eigen My Lai beleven en een dorp uitroeien zal bij veel mensen zijn blijven hangen.

Google logo Max Havelaar Multatuli


Het logo toont een typisch Indonesische sfeer met de koffieplantage, de letter "o" als hutjes, de letter "l" als het boek Max Havelaar en de letter "e" als koffieboon waar later het koffiemerk naar vernoemd is.Het is erg bijzonder dat Google speciaal voor Nederland dit logo heeft gemaakt. Het wordt verder nergens vertoond, niet in Google Belgie en niet in Google.com. Zo groot is het Max Havelaar van Multatuli dan nog net niet geworden.
23 Googley reacties!:

Toch weer een mooi logo van google :) Ze zijn daar wel weer creatief vind ik.

Henk (link) - 13 Oktober '09 - 09:13

De speciale logo’s van Google vind ik altijd prachtig. Ook deze is weer bijzonder. Complimenten!

Arno () - 13 Oktober '09 - 11:02

Leuke logo.

Kasper - 13 Oktober '09 - 11:17

Kanjers! die kunstenaars van Google. Ik sta iedere keer weer versteld! En dan nog wel een “speciaal voor Nederland”’ logo… Complimenten!

Candilla () - 13 Oktober '09 - 11:19

Jeeej.

Mark - 13 Oktober '09 - 11:37

uhmm juliie doen dat ter eren van hem en de slaven dan die NEDERLAND heeft lopen verkopen verschepen en mishandeld hun moeten jullie herdenken pff.. onmenselijk heid en dan max havelaar die beetje eerlijk wilt zijn wel eren :S

wtf () - 13 Oktober '09 - 11:52

wauwie

GOMARUS - 13 Oktober '09 - 11:57

Re: wtf:
Ik zal t boek maar eens gaan lezen als ik jou was. Misschien dat je dan begrijpt waarom Google juist voor deze man en dit boek een logo maakt. Het deel over Saidjah en Adinda is een zeer sterke aanklacht tegen de uitbuiting van Javanen. De uitzichtloosheid voor hen en ook tegen de autoriteiten die werkeloos toekijken naar hun ellende.

kwebbel - 13 Oktober '09 - 12:10

Heel mooitjes!!

nilam () - 13 Oktober '09 - 12:15

Ze maken echt goeie logo’s Geweldig man!!! :)

reinaldo - 13 Oktober '09 - 12:41

Is de DVD ook los te koop?Bijv.bij Blokker!

Robin - 13 Oktober '09 - 13:02

Heee echt een top logo man echt geweldig ddit als tom dit ziet

diede van dijk () - 13 Oktober '09 - 13:11

Geweldig, weer wat geleerd!

gul () - 13 Oktober '09 - 13:18

Das toevallig, k heb em net aangeschaft.. @Robin Kijk eens op
http://www.filmsvergelijken.nl/index.php..

P. de Weerd () - 13 Oktober '09 - 16:06

Op hetvrijevers.nl kun je het boek gratis als e-book en audioboek downloaden.

Quirien () (link) - 13 Oktober '09 - 16:58

[QUOTE]uhmm juliie doen dat ter eren van hem en de slaven dan die NEDERLAND heeft lopen verkopen verschepen en mishandeld hun moeten jullie herdenken pff.. onmenselijk heid en dan max havelaar die beetje eerlijk wilt zijn wel eren :S[QUOTE]

JAAAA daar hebben we er weer 1 die voor de mensen rechten opkomt. (alsof dat toen bestand) kerel lees een boek. Tis slaaf, of voedsel voor de tijgers. Kies maar. En ja ze werden slecht behandeld, en werkte voor weining, weet je waarom? omdat als je niet luisterde je gedood werd, wat heel normaal was voor die tijd. Achja waarom probeer ik het ook. Killed or be killed

lrd () (link) - 13 Oktober '09 - 17:50

zo ontroerend

Daniel - 13 Oktober '09 - 17:57

heeft nou alleen nederland van deze custom logo’s van tijd tot tijd? ik zie ze nooit op google.com…

Gerben () - 13 Oktober '09 - 18:41

Wat een onzin met die mooie plaatjes van google.
Dit kan toch iedereen die iets met zn pc kan maken zelfs in paint nog wel…

rick - 13 Oktober '09 - 18:57

klasse, google.nl

eric () - 13 Oktober '09 - 19:02

Mooi ;_;

WhyDoUWannaKnow? - 13 Oktober '09 - 19:07

Als je ook maar een beetje opgelet hebt op school, is Multatuli die eerste Nederlander, met een koloniale achtergrond, die zo uitgebreid bericht over de misstanden in Nederlands-Indie. Het is heel goed dat we ons realiseren dat in die tijd, 150 jaar geleden, het uitbuiten van andere volkeren heel normaal gevonden werd. En beste WTF, wat een gelul, je kan namelijk best en Multatuli eren omdat hij het lef had er wat over te schrijven, en de slaven en andere slachtoffers van het kolonialisme herdenken. Maar ja, jij denkt zeker dat Nederland in de 19e eeuw een multiculturele samenleving was, beter opletten bij geschiedenis joh, en niet zo dom lullen….

arjen - 13 Oktober '09 - 20:37

ik vind max havelaar een goeie gast hup nederland

joop () - 13 Oktober '09 - 21:33


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->