Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

08 Okt '09 - + 0 - 0 Eolas spant ook rechtzaak aan tegen Google om patenten


EolasEolas gaat nu een rechtszaak aanspannen tegen 23 Amerikaanse technologiebedrijven, waaronder Google, eBay, Adobe, Amazon.com en Apple. Eolas, een Amerikaans bedrijf wat aan een eerdere patentenzaak tegen Microsoft honderden miljoenen overhield, daagt de bedrijven vanwege patentbreuk.


Eolas Technologies, opgericht in 1994, beweert dat zij de eerste webbrowser ontwikkelde wat gebruik maakte van de inmiddels 'standaard' plug-in technologie. Deze technologie wordt hedendaags vaak toegepast om filmpjes af te spelen op webpagina's.

Nieuw Patent Eolas; problemen Google?


Afgelopen dinsdag kreeg Eolas een nieuw patent toegekend, dat sterk lijkt op de patent uit de zaak tegen Microsoft. Het gaat hierbij wederom om een plug-in technologie en ook om AJAX. AJAX staat voor Asynchronous JavaScript and XML en is een programmeertaal die het mogelijk maakt interactieve webpagina's asynchroon gegevens van de webserver op te laten halen. Het grote voordeel hiervan is dat pagina's bij een nieuwe actie niet in het geheel ververst hoeven te worden. Een goed voorbeeld hiervan is Google Suggest, een programma die bij het intypen van een zoekwoord automatisch suggesties geeft, zonder de webpagina eerst te verversen.

Google Suggest


Eolas vs Microsoft


Als de rechter Eolas in haar gelijk stelt, kan het bedrijf flinke bedragen tegemoet zien. Microsoft moest in 2003 een bedrag van 565 miljoen dollar betalen. Eolas laat weten dat de bedrijven inbreuk maken op twee patenten. Microsoft ging tot drie maal toe in beroep, maar het patent bleef overeind. Zelfs aanpassingen aan Internet Explorer konden het patent niet omzeilen. In 2007 schikte het toch de zaak voor een onbekend geldbedrag.

Aangeklaagde bedrijven


De gedaagde bedrijven wilden nog niet reageren op de juridische stappen van Eolas. Hieronder de volledige lijst van de 23 aangeklaagde bedrijven:

Google Adobe Systems Inc.
Amazon.com
Apple Inc.
Argosy Publishing Inc.
Blockbuster Inc.
CDW Corp.
Citigroup Inc.
eBay Inc.
Frito-Lay Inc.
The Go Daddy Group Inc.
Google Inc.
J.C. Penney Co. Inc.
JPMorgan Chase & Co.
New Frontier Media Inc.
Office Depot Inc.
Perot Systems Corp.
Playboy Enterprises International Inc.
Rent-A-Center Inc.
Staples Inc.
Sun Microsystems Inc.
Texas Instruments Inc.
Yahoo!
YouTube

Rechtszaak in Texas


De rechtszaak is door Eolas aangespannen bij een rechtbank in Texas. Dit is een bewuste keuze van het bedrijf aangezien Texas bekend staat als een plek waar patentzaken vaker in het voordeel van de aanklager worden beslecht.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->