Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

28 Sep '09 - + 0 - 0 2560-ste Verjaardag Confucius!


ConfuciusVandaag heeft Google ter ere van de 2560-ste verjaardag van de Chinese filosoof Confucius een speciaal logo. Confucius heeft een enorme invloed gehad op geheel AziŽ met zijn visies op op nederigheid, gehoorzaamheid aan ouderen en harmonie.


Confucius, ook wel genoemd K'ung-tzu, is een Chinese filosoof die officieel geboren werd op 28 september 551 voor Christus. Hij werd geboren in de plaats Qufu. Er zijn verschillende versies van zijn naam en een ervan is " Kǒng Fūzǐ". De Latijnse vertaling daarvan is dus Confucius, dus daar komt zijn naam dan ook vandaan.

Het Nederlandse Wikipedia is niet geheel duidelijk over de geboortedag van Confucius. Wikipedia over Confucius:
"De verjaardag van Confucius wordt elk jaar gevierd op de 27e dag van de 8ste maand van de Chinese kalender [1]. De Taiwan-Chinezen vieren de verjaardag op de 28e dag. Komende data waarop volgens de Chinese kalender de verjaardag wordt gevierd zijn 15 oktober 2009, 4 oktober 2010 en 24 september 2011."

Voor goede informatie moesten we naar de Engelstalige versie van Wikipedia.

Google Confucius logo geÔnspireerd op stripfiguur?


Wanneer we kijken naar het logo:Dan lijkt het logo gebaseerd te zijn op de volgende afbeelding van Confucius:Grappig genoeg heb ik deze afbeelding gevonden op Comicbookreligion.com. Het zou dus kunnen zijn dat de ontwerper van het Google logo een stripfiguur versie van Confucius als basis heeft gebruikt voor het Confucius Google logo. Ik probeer nog te achterhalen of dat echt zo is en uit welke strip dat deze afbeelding komt. Het zou een leuk grapje van Google zijn als ze een stripfiguur gebruikt hebben als basis in plaats van een van de standaard standbeelden zoals je hier onder vindt.

2 miljoen afstammelingen van Confucius

Afgelopen week werd bekend dat er in China maar liefst 2 miljoen afstammelingen zijn van Confucius. De Chinese overheid had voor het eerst sinds 1937 een update gemaakt van de stamboom van Confucius. Toen was de stamboom 560.000 personen groot. De stamboom van Confucius is nu dus 2 miljoen personen groot en staat in een lijst van maar liefst 43.000 in 80 boeken.

confuciusCitaten van Confucius


Confucius is onder andere bekend van een zeer groot aantal quotes die hij maakte. Enkele voorbeelden:
"Alle mensen zijn hetzelfde. Het zijn slechts hun gebruiken die verschillen."

"De gedachten van de superieure mens is vertrouwd met rechtvaardigheid; de gedachten van de middelmatige mens is vertrouwd met opbrengst."

"Alleen de allerwijsten en de allerdwaasten veranderen nooit van mening"

"Bij een goed einde hoort een goed begin."

"Alles heeft zijn schoonheid, maar niet iedereen ziet haar."

"De hele kunst van het spreken is: begrepen te worden."Update 13:41:


De Chinese tekens onder het logo staan voor de volgende quote van Confucius:

"Is it not delightful to have friends coming from distant quarters?"

De tekst staat ook boven de ingang van de geboortestad van Confucius, Qufu.
7 Googley reacties!:

Leuk zo’n korte samenvatting en wat uitleg over het logo van google :)

Abbe - 28 September '09 - 10:56

bedankt Google
nuttig informatie en op zijn plaats

Habib () - 28 September '09 - 11:16

geweldig dit idee om het logo nader te verklaren, interessant en kunstzinnig, net wat ik wou weten van dat logo

peejee () - 28 September '09 - 11:40

Blijkbaar verjaar ik op dezelfde dag als de nobele Confucius
Het is een troost dit te weten te komen op mijn vijftigste verjaardag. Zoals hij hij zegt : “alles heeft zijn schoonheid maar niet iedereen ziet haar”. Het opent terug mijn ogen, ik ben net voor de eerste keer bompa geworden en mijn kleinzoon komt vanavond mee wat voor mij reeds de dag maakt. Dat ene geluk kan nu eenmaal niet zonder dat andere offer, het is het waard, Carpe Diem
Een Gelukkige verjaardag aan alle lotgenoten

Luc Verdonck () - 28 September '09 - 12:03

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de logo-artist van Google (net als de striptekenaar) zijn inspiratie heeft gehaald uit deze afbeelding, een portret van Confusius door Wu Daozi, 685-758, Tang Dynasty: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Confuc..

inez - 28 September '09 - 12:04

Allemaal heel interessant en scherp gezien maar… wat staat er nu in het chinees geschreven? Ik meen de karakters voor vriend, wit en niet-rood te herkennen. Maar wat die met elkaar te maken hebben, dat is mij een zeer intrigerend raadsel. Wie helpt?

aki60 - 28 September '09 - 13:10

Hier ook een verjaardagsgenootje van Confucius
Erg interessant, dank je!

Tamara () (link) - 04 Oktober '09 - 14:24


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->