Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

14 Aug '09 - + 0 - 0 Hans Christian Orsted logo!


Hans Christian Orsted verjaardag!Google heeft vandaag weer een schitterend logo ter ere van de 232ste verjaardag van de Deense Hans Christian Orsted! Hans Wie? Jawel, Hans heeft het verband weten te leggen tussen elektriciteit en magnetisme. Niet geheel onbelangrijk aangezien van dat principe de elektromotor uiteindelijk is afgeleid.


In het jaar 1820 was Hans Christian Orsted de eerste die aantoonde dat elektriciteit invloed had op een magneet door wel een heel simpele proef: hij bracht elektrische spanning op een draadje en vervolgens veranderde de magnetische naald van een kompas van richting naar de draad toe. Dit proefje kan iedereen nu in het eerste jaar van natuurkunde uitvoeren, maar was toen een grote ontdekking. Vandaar dat je in het logo dus ook een kompas ziet, een met koperdraad omwonden spijker die als primitieve magnetische kern dient en een soort van batterij.Orsted aan het werk met zijn test:

Hans Christian ØrstedHans Christian Orsted was nog niet zo ver dat hij het hele proces kon verklaren maar enkele jaren later wist de andere meer bekende natuurkundige Ampere te onderbouwen en werd daar beroemd mee.Hans Christian Orsted, ook ontdekker van aluminium


Een tweede grote ontdekking van Hans Christian Orsted was de formule hoe je Aluminium moet maken. Zonder deze ontdekking hadden we geen luchtvaart gehad, dus alweer was dit een zeer belangrijke vondst.

ØRSTED & OERSTED


Zijn naam is evenals die van Ampere, Volt en Watt verbonden aan een eenheid. De "oersted" (ØRSTED schrijf je ook wel als OERSTED), wat staat voor de eenheid van magnetische veldsterkte, is naar hem vernoemd. De eenheid wordt echter niet meer gebruikt en is daardoor redelijk onbekend. Als eerbetoon heeft een Deens regering op het bankbiljet van 100 kroon van 1950 tot 1970 een vermelding van Hans Christian Orsted gehad.

10 juli 2009 had Google het logo ter ere van Nikola Tesla. Nikola Tesla is de uitvinder van de wisselstroomgenerator en de wisselstroomelektromotor die iedereen wel eentje in huis heeft.


10 Googley reacties!:

Een interessant verhaal.De Oersted kende ik niet. De Tesla kende ik al wel. In Nederland staan twee (of 3?) MRI scans die werken met een magnetisch veld van 7 Tesla. Normaal is 1,5 of 2 Tesla. Voor wetenschappelijk onderzoek naar mijn ziekte – ALS - zal ik binnenkort in die 7 Tesla MRI scan gaan. Die scan wordt nu nog alleen nog gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Lianne

Lianne Oosthoek () (link) - 14 Augustus '09 - 10:14

Niet geheel belangrijk aangezien van dat principe de elektromotor uiteindelijk is afgeleid.????

Karin () - 14 Augustus '09 - 10:52

mooi verhaal leuk om telezen en wat bij teleren

boy () - 14 Augustus '09 - 11:28

Mooi logo!

Loor () - 14 Augustus '09 - 11:30

“Niet geheel belangrijk aangezien”

Dank. = Aangepast in Niet geheel onbelangrijk, wat ik ook bedoelde, smile. De elektromotor is kort door de bocht gebaseerd op magneten die door elektriciteit in beweging worden gebracht en zo gaan draaien. Hans Christian Ørsted liet als een van de eersten magneten bewegen door electriciteit.

Jeroen van de Wiel - 14 Augustus '09 - 11:39

Interessant stuk! en @ lianne sterkte met je behandeling

ibi () (link) - 14 Augustus '09 - 12:10

Wauw wat een interessant verhaal.
De naam komt bekent voor maar,
ik wist niet wat hij gedaan had.
Waarschijnlijk heb ik niet goed opgelet met geschiedenis

scm - 14 Augustus '09 - 17:58

Ik dacht eerst dat het een tijdbom of zo was

seller - 14 Augustus '09 - 19:37

Interessant om te weten.Moeten jullie meer doen.

Marinus () - 14 Augustus '09 - 21:30

En dan ontdek je dat er ook nog een interessant verhaal achter de leuke plaatjes van google zit!!
Leuk!!!

Nicky - 14 Augustus '09 - 22:15


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->