Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

22 Mei '09 - + 0 - 0 Geboortedag Mary Cassatt logo!


Geboortedag Mary Cassatt logo!En weer een speciaal Google logo, deze keer ter ere van de geboortedag van Mary Cassatt! Mary Cassatt is een Amerikaanse kunstenares en werd bekend als een van beroemdste vrouwelijke impressionisten.


Cassatt werd geboren in Amerikaanse Allegheny in de staat Pittsburgh als dochter van een rijke zakenman.

Het is extra bijzonder aangezien het voor het eerst is dat Google een logo heeft ter ere van een vrouwelijke kunstenaar. Google kan nog even vooruit want in het rijtje met vrouwelijke impressionisten behoren onder andere nog Berthe Morisot, Marie Bracquemond, Eva Gonzalez en natuurlijk Mary Cassatt.


Mary Cassatt, The Child's Bath


Het door Google getoonde werk is toepasselijk getiteld "The Child's Bath" en stamt uit 1893. Het wordt sinds 1910 tentoongesteld in het Art Institute of Chicago. Net zoals meer impressionistisch werk werd het geinspireerd door Japanse houtsnedekunst. (denk aan bijvoorbeeld de perenbomen van Van Gogh) Het olieverf schilderij toont de liefde van de moederschap. Qua stijl heeft het veel weg van werk van Degas. Let ook eens extra op de hand die de voet wast. Een van de meest krachtige dingen in kunst...

Child's Bath door Mary CassattIn het kunstwerk zijn duidelijk overeenkomsten te vinden met het werk van Degas.

mary cassatt zelfportretEen zeer opvallende overeenkomst met andere impressionisten is dat Mary Cassatt op latere leeftijd blind was en daarom in 1913 moest stoppen met schilderen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de beroemde impressionist Monet. Er wordt door kwade tongen meer dan eens beweerd dat het "vertroebelde" werk van Monet er gewoon zo uitzag omdat dit was zoals hij de wereld kon zien. Cassatt overleed in 1926 in Ch‚teau de Beaufresne, nabij Parijs.


Andere impressionistische Google logo's:Monet werd al op 14 november 2001 geŽerd:Vincent van Gogh op 30 maart 2005:En vandaag Mary Cassatt:


Het is nog wachten op Degas en Renoir...

Het laatste Google logo, the missing link found, leidde tot een nogal pittige discussie. Op Jeroen.com waren meer dan 200 reacties over de evolutieleer en het creatisme. Nu dus weer terug naar de goddelijke kunst met Mary Cassatt!


== > Zie ook Geboortedag van Mary Cassatt met meer info!
Al 1 Googley reactie:

Om niet alleen op het vorige logo te reageren; ;-)

Een van de bekendste vrouwelijke kunstenaars is Frida Kahlo(film en alles), leuk als ze daar een logo aan zouden wijden. Ben benieuwd hoe dat er uit zou zien…
http://arthistory.about.com/od/from_exhi..
Ze hadden de kans om 2 jaar terug haar 100e geboortedag te vieren en 5 jaar terug haar 50e sterfdag.

En dan de oudste vrouwelijke kunstenaar, Artemisia; zie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/co.. voor een leuk bijbels plaatje ;-). Ja er zijn wel oudere, maar zij was al tijdens haar leven (een zeeeer interressant leven) bekend _en_ als vrouw bekend! Terwijl vele vrouwen zich moesten voordoen als man (of als hupje van) om uberhaubt kumst te mogen maken. Zie bijvoorbeeld George Eliot en Camille Claudel (vooral het leven van de laatste is erg tragisch!)
http://nl.wikipedia.org/wiki/George_Elio..
http://en.wikipedia.org/wiki/Camille_Cla..

Paulien - 22 Mei '09 - 14:18


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->