Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

22 Dec '04 - + 1 - 1 Man bestraft voor anti-joodse stemmingmakerij op site


Nu.nl bericht over een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch waarin een 53-jarige man uit Rosmalen veroordeeld wordt tot vier weken voorwaardelijke celstraf wegens het beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst. Het Openbaar Ministerie had 300 euro boete en een voorwaardelijke celstraf van drie weken geŽist. Google heeft echter ook een uitgebreide category over het ontkennen van de holocaust.


Een interessante uitspraak, want blijkbaar mag je ook geen stukken van anderen plaatsen met daarin een andere visie, of je die nu aanhangt of niet, zodra het kwetsend is.

Alhoewel ik het ook behoorlijk op het randje vind om stukken te plaatsen waarin de holocaust ontkent wordt gaat deze uitspraak voor mij ook behoorlijk ver. Ik weet dat Dmoz ook een "Hate" categorie heeft waarin deze "points of view" op objectieve wijze gepoogd wordt toch te tonen. Dat zou dan op basis van jurisprudentie ook strafbaar kunnen worden...

> Google Directory: Holocaust Denial

Een ander voorbeeld van een site die citeert over het ontkennen van de holocaust is Wikipedia. Er worden daar zelfs argumenten opgesomd die de ontkenners gebruiken, uiteraard aangevuld met steevaste tegenargumenten en diverse links.

Nederland heeft een aparte wetgeving over de holocaust. Zo is het strafbaar als je de holocaust ontkent of bagataliseert. Dit geldt onder andere ook voor Vlaanderen, Duitsland, Frankrijk, AustraliŽ, Canada, Zwitserland en IsraŽl. Echter, in de uitspraak draait het niet over het zelf ontkennen van de holocaust, maar om het vermelden van een artikel van een ander die de holocaust ontkent.

Google en een anti-joodse nummer 1

Enige tijd geleden was er nog veel ophef omdat Google een anti-joodse site op nummer 1 plaatste op het trefwoord "jew". Uiteindelijk is het een groep mensen gelukt om dit met een Googlebomb ongedaan te maken.

> Anti-joodse "Jew Watch" in Duitsland gefilterd door Google (Jew Watch case #3)
> Anti Semitische zoekresultaten ongedaan gemaakt door Google Bom (Jew Watch case #2)
> Joodse bezorgdheid over anti-semitische Google resultaten - Jew Watch

> DMOZ Directory: Hate
> Google Directory: Holocaust_Denial
2 Googley reacties!:

De site http://www.dutchpal.com is ondertussen uit de lucht gehaald. Via Google kun je de inhoud van de site lezen.

http://www.google.nl/search?q=site:www.d..

Hij bevat inderdaad een verzameling van artikelen waar je het mee eens of oneens kunt zijn, echter de artikelen zijn allemaal overgenomen van andere sites. Onder andere van een aantal anti-joodse schrijvers en er worden ook zeer veel citaten uit de Talmud zelf gehaald. Beiden zou je als schokkend en discriminerend kunnen ervaren. Hij zou naar mijn idee eerder gepakt kunnen worden voor grootschalige inbreuk op de coprights dan op het beledigen van mensen. Ik heb eigenlijk het gevoel dat de sites van Theo van Gogh en sommige Marokkaanse discussiefora heftiger zijn / waren van inhoud. Blijft het me verbazen dat een site met louter citaten (zover ik kan beoordelen) aangepakt wordt.

Jeroen - 22 December '04 - 12:51

Hmmmm… ziet er uit al Gastenboeken spam!?

Bouwhuis (link) - 20 Juli '05 - 08:27


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->