Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

28 Okt '04 - + 0 - 2 Adverteren met Cloaking?


Cloaking is volgens de zoekmachines doodzonde nummer 1 bij zoekmachine optimalisatie. Tot mijn grote verrassing zag ik vandaag dat ik in de top 10 van Google ben gekomen op het trefwoord "Cloaking". Tot mijn nog veel grotere verrassing zag ik dat er Nederlandse zoekmachine marketing bureaus actief adverteren op het trefwoord Cloaking in Google Adwords...


Cloaking adwords

Er blijkt dus in ieder geval EEN Nederlands zoekmachine marketing bureau te adverteren op het trefwoord "Cloaking" en een aantal Amerikaanse bedrijven en internet providers. Ik mag hopen dat dit bureau haar geadverteerde zaken niet in de praktijk brengt. Laten we er voorlopig maar vanuit gaan dat de adverterende bedrijven dat enkel deden om bezoekers te trekken op dit woord, zonder de daad toe te voegen.


Wat is Cloaking?

Cloaking betekent letterlijk vertaald verbergen. Het komt er kort gezegd op neer dat je een zoekmachine een andere pagina laat zien dan de bezoeker. Cloaking heeft als doel hoger in de zoekmachine resultaten te komen. Vaak wil degene die cloakt niet zijn trucs verklappen aan de gewone surfer, de zoekmachines of concurrerende bureaus.

Er zijn verschillende vormen van Cloaking. Denk aan het toepassen van javascripts, het cloaken door het herkennen van ip adressen (ip adressen van zoekmachines krijgen een andere pagina te zien dan gewone gebruikers) en het cloaken door middel van redirects. (dit is volgens DMOZ de definitie)

Cloaking wordt in alle gevallen het gezien als een van de meest ernstige vormen van zoekmachine spam. Met alle duidelijke consequenties voor diegenen die zich inlaten met deze techniek. In het verleden hebben onder ander One 2 Market en Gladior de gevolgen van een penalty ondervonden en helaas zullen ze niet de laatste zijn.

Doe je het slecht, dan valt het op en vult iedereen een spamreport in. Doe je het te goed dan kan niemand het zien, maar dan kom je op te veel belangrijke trefwoorden op onduidelijke wijze hoog in Google. En dat valt dan ook op wat je dan uiteindelijk ook een penalty kan opleveren. Uiteindelijk is Cloaking dan toch korte termijn denken en zeker niet aan te bevelen.

Herkennen van Cloaking

Cloaking is soms gemakkelijk te herkennen aan het ontbreken van de cache link in Google. De cache wordt door de zoekmachine spammers uitgezet omdat je via de cache vaak kunt zien welke trucs gebruikt zijn.

Zoek bijvoorbeeld naar "Rabobank Rendementsheffing" en je krijgt een overzicht van enkele tientallen aan de Rabobank gerelateerde spamdomeinen die werken op basis van cloaking.

rabobank

Het is echt ongelofelijk dat een dergelijk bedrijf zich op deze manier te kennen geeft...

Enfin, Cloaking is niet altijd te herkennen aan het uit staan van de cache. Andere mogelijke indicaties zijn redirects wanneer je op een link bij de zoekmachine resultaten klikt, een tekst die in de zoekmachine staat die niet op een pagina terug te vinden is en onlogische zogenaamde wegwerp domeinen (pinnen-europas.rabo-europas.nl, marktcijfers.rabo-machtiging.nl, etc.)


Enkele bronnen met de definitie van Cloaking


  Cloaking volgens Google

  Wat is cloaking?

  De term "cloaking" wordt gebruikt voor websites die gewijzigde pagina's aanbieden aan zoekmachines die de site doorzoeken. De webserver is dus zodanig geprogrammeerd dat deze aan Google een andere inhoud aanbiedt dan aan de reguliere bezoekers. De bedoeling hiervan is over het algemeen om de positie in de zoekresultaten te beďnvloeden. Hierdoor kan het gebeuren dat Google-gebruikers niet vinden wat ze zoeken als ze op een gevonden zoekresultaat klikken. Google heeft de accuratesse en kwaliteit van zijn zoekresultaten hoog in het vaandel staan. Daarom lopen sites en webauteurs die zich een hoge positie in de zoekresultaten proberen te verwerven door middel van cloaking, het risico dat zij permanent uit de index van Google worden verwijderd.

  > Google-informatie voor webmasters


  Cloaking volgens Microsoft :

  Microsoft heeft een zeer goede uitleg over cloaking (zouden zij ook...?):

  A server's ability to mask its own identity when making calls on a client's behalf. When cloaking is enabled, calls made by the server impersonating the client can be made under the client's identity. When cloaking is disabled, calls by the server will be made under the server's identity. See also dynamic cloaking, impersonation, static cloaking.


  Cloaking volgens ilse:

  Cloaking werkt als volgt: de server waarop een website staat, kan zien of er een gewone bezoeker naar de site komt, of dat het de zoekrobot van ilse is. De server is zo in te stellen, dat wanneer de zoekrobot langskomt, een andere pagina wordt getoond dan wanneer een čchte bezoeker naar die site gaat. De pagina die aan de zoekrobot wordt getoond, kan zo worden opgebouwd dat er totaal geen nuttige informatie op staat, maar wel allemaal keywords waarmee de site gevonden kan worden. Sites die werken met cloaking, worden meteen door ilse uit de zoekmachine gehaald.

  > ilse Webmasterhints


  Cloaking volgens DMOZ:

  Cloaking
  See: Redirect URL.

  Redirect URL
  A URL which either immediately forwards to another URL, or one which contains the contents of another URL in a full-window frame. For example, http://www.welcome.to/Boomers_from_Mars is really http://www.geocities.com/boomers_from_mars/ .

  Dit is een opvallende omschrijving aangezien door DMOZ "redirects" dus ook als Cloaking worden aangemerkt. Een veel bredere definitie dus!

  > DMOZ Documentation Project


Zie ook:

> Google Weblog: Spam
> Google Weblog: Cloaking
> Google Weblog: Google Penalties
18 Googley reacties!:

Lol, nu staat de permalink naar deze post op nr. 3 op het keyword cloaking

Daniel de Leeuw () (link) - 12 November '04 - 17:41

Bedankt iig voor de uitleg!

GojiBes () (link) - 01 September '06 - 21:35

Duidelijke uitleg, bedankt!

Buzz () (link) - 29 November '06 - 19:33

Maar ok, je kan het ipadres van bv google andere informatie tonen. maar wat voor informatie dan? bv 1000 keer het woord website ? of hoe gaat dat dan:)

bram () (link) - 02 Januari '07 - 17:19

ik heb een article echte verhalen over cloaking gepublicieeerte op the blog van deze website

intenet bedrijf starten () (link) - 04 Februari '07 - 11:49

Ik weet niet of het aangehaalde voorbeeld helemaal klopt in de zin van of iedereen die weergegeven wordt, daar ook actief mee adverteerd binnen gesponsorde koppelingen. Wel van diegene die het als advertentieteksten tonen natuurlijk.

Via mijn AdWords advertenties kom ik soms naar boven op merken. Deze merken noem ik niet op mijn site én heb deze niet toegevoegd binnen AdWords. Ergens wordt dan binnen Google AdWords een relatie gelegd tussen het een en het ander.

Ik vind die merken in mijn geval dus niet belangrijk en dus totaal niet relevant maar, hier wordt blijkbaar door Google AdWords soms anders over gedacht.

Belinda (link) - 25 Februari '07 - 16:54


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->