Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

26 Okt '04 - + 1 - 0 Google... in je broekzak


Google in je broekzakHet is al weer een tijdje geleden dat ik een boekbespreking heb gehouden. Vandaag heb ik "Google in je broekzak" gekocht. Enerzijds omdat de Google.pagina.nl vermeld werd en anderzijds om weer eens wat "vakliteratuur" door te werken. Een groot woord voor zo een klein boekje, want Google past vanaf nu in je broekzak!


Het boekje is klein en doet een beetje denken aan de beroemde college agenda's. Pieter Dhaeze was verantwoordelijk voor de ruim 134 pagina's inhoud. De vele illustraties maken het een meteen met het doorbladeren al een helder boekje.

Tot de besproken onderwerpen behoren:

> meer en betere resultaten verkrijgen
> instellingen van Google
> werken met de landenversies
> toegankelijkheid
> geavanceerd zoeken
> afbeeldingen en discussiegroepen
> uw eigen site aanmelden

Met name de uitleg over hoe je dieper kunt gaan met zoeken is erg uitgebreid. Zo worden alle operatoren behandeld en worden de verschillende speciale zoekfuncties van Google tot in detail uitgelegd.


Uitleg over Google op je desktop en bureaublad

Een erg handig stukje vond ik de uitleg over hoe je van alles in je computer anders kunt instellen zodat je gemakkelijker en vooral sneller met Google kunt zoeken. Zo wordt er dieper ingegaan hoe je Google als je startpagina kunt instellen en hoe je speciale buttons in je browser kunt hangen. Verrassend is de uitleg hoe je een Google zoekbalk als bureaublad achtergrond kunt instellen. Ook wordt er uitvoerig ingegaan op de installatie van de Google Toolbar.


Aanmelden Google wel erg kort door de bocht

Het stuk over aanmelden is naar mijn smaak met 2 pagina's wel heel erg summier. Er staat kort iets uitgelegd over de werking van Pagerank en dat je links, een goede sitestructuur en interessante content moet hebben. Handig is wel de tip om bij het verkrijgen van links ook te zoeken naar regiopagina's en regiogidsen. Deze tip geef ik ook altijd en ik was wel aangenaam verast dat ze daar mee kwamen.


Google.pagina.nl ook behandeld!

Zoals ik in de inleiding ook al schreef was ik aangenaam verrast toen ik de Google pagina -in bijna drie pagina's behandeld- tegen kwam.

    Google.pagina.nl - Zoeken naar nuttige, informatieve en leuke links over Google is niet moeilijk. Startpagina.nl heeft er zelfs zijn familie voor uitgebreid met een aparte dochterpagina en bijbehorende kleindochters. Google.pagina.nl biedt u een overzicht met links naar alles wat maar iets met Google te maken heeft.

    Op de Google.pagina.nl vindt u koppelingen naar onder andere nieuws over Google, speciale versies van Google en zelfs spelletjes gebaseerd op functies van Google. Ook treft u wer een lijstje aan met afgeleide pagina's, de kleindochters. Enkele belangrijke kleindochters zijn:

    > Veel tips en trucs om het rendement van uw zoekopdrachten te verhogen Google-zoektips.pagina.nl

    > Koppelingen naar sites die u helpen de vermelding van uw homepage in de Google-index te verbeteren Google-aanmelden.pagina.nl
    > Verwijzingen naar bijvoorbeeld de Google Toolbar en andere interfaces Google-tools.pagina.nl


Uit het plaatsen van de Google pagina blijkt ook wel dat dit boekje echt helemaal op Nederland gericht is. Tot dusver is dit een van de eerste boeken over Google die qua inhoud zo dicht bij ons kikkerlandje komt. Zo worden regelmatig sites en zoekopdrachten over Johan Cruijff als voorbeelden gebruikt.


Google 5 jaar logo

Google in je broekzakLeuk detail is dat een aantal van de screenshots in het boek gemaakt zijn toen Google vijf jaar bestond. (10 september 2003) Het Google 5 jaar logo is dus op een aantal van de pagina's terug te vinden.


Helaas toch snel aan het verouderen

Het boekje is grotendeels halverwege 2003 opgesteld en eind oktober 2003 gepubliceerd. Je merkt nu extra goed dat de huidige ontwikkelingen in Google wel heel erg hard gaan en je mist al meteen een aantal nieuwe functies in het boekje. Dit is natuurlijk evident aan het gebruik van een boek. Overigens was het verouderen alles behalve storend. Als je even kort dingen wilt opzoeken en wat beter wilt leren zoeken, dan kan het boekje een goede aanrader zijn.


Verder lezen: Google Hacks

Een andere tip is Google Hacks, een boek van Tara Calishain. In dit dikke boek uitgebracht door O'Reilly worden 100 tips uitgewerkt over hoe je alles uit Google kunt halen. Voor mij is Google Hacks vooralsnog het grote Google boek. Maar Google Hacks past natuurlijk niet in je broekzak...

Google... in je broekzak
Pieter Dhaeze
134 pagina's
7,90 (in Belgie slechts 6,90 ;-))
90-5940-070-4
www.vanduurenmedia.nl

> Google... in je broekzak
> Google.nl
> Google.pagina.nl
> Google-zoektips.pagina.nl
> Google-aanmelden.pagina.nl
> Google-tools.pagina.nl
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->