Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

21 Okt '04 - + 0 - 1 Reactie IAB op penalty Gladior


Het IAB volgt de gebeurtenissen rond Gladior nauw op de voet. Uit een interview dat ik zojuist had met Igor Beuker, directeur van het IAB Nederland, blijkt dat ze de zaak zeer serieus opnemen en dat ze ook al tot acties overgaan. Het IAB zal vandaag (vanavond) nog haar richtlijnen voor zoekmachine optimalisatie bekend gaan maken op haar Website.

IAB NederlandIgor Beuker: "We vinden dat het voor een ieder helder en duidelijk moet zijn wat kan en wat niet kan. Ook een adverteerder moet duidelijk vragen kunnen stellen over de mogelijkheden en weten waar hij aan toe is. We willen ook bereiken dat we uiteindelijk een lijst hebben van betrouwbare bedrijven die zich wel aan deze regels houden."

Het IAB werkte samen met de zoekmachines zoals ilse, MSN en Google met het opstellen van de richtlijnen. De doel van de richtlijnen zal uiteindelijk zijn het beschermen van de consument.


Ethiek in plaats van techniek

De nadruk van de richtlijnen zal komen te liggen op ethiek en niet op de technische termen. Dit om te voorkomen dat wat vandaag mag en morgen verboden wordt tot discussies gaat leiden. Onethisch optimaliseren voor de zoekmachines wordt gewoon niet meer getolereerd en zal duidelijke consequenties hebben.


Consequenties binnen het IAB bij het overtreden van de richtlijnen.

Een ieder die zich bewezen niet aan de richtlijnen houdt, daar zijn de consequenties heel duidelijk voor. Igor Beuker geeft als volgt aan wat er zal gebeuren met de overtreders:

1. Royeren als lid van het IAB
2. Publiek bekend maken van het royeren
3. Plaatsing op de Zwarte lijst van bedrijven die zich niet aan de regels houden


Wachten op bevestiging van Google

Volgens Igor Beuker is er officieel nog niet door Google bevestigd dat Gladior een penalty gekregen heeft. Vandaar dat hij nog geen uitspraken kan doen over de gevolgen voor Gladior en het eventueel royeren van hun lidmaatschap. Door afwezigheid van Marc Duijndam van Google heeft het IAB nog geen bevestiging kunnen krijgen. Gladior was overigens nog maar enkele weken officieel lid van het AIB.


De bron van het hele verhaal...

Aanleiding voor het onderzoek naar Gladior was het vreemde gedrag van het bedrijf zelf. Van Gladior werd al geruime tijd in de wandelgangen geroepen dat ze zich niet hielden aan de ethische richtlijnen. Online waren ook diverse voorbeelden te vinden van linkfarms, cloaking en misleidende redirects. Er gingen belletjes rinkelen dat er misschien een penalty was toen bleek dat Gladior links en vermeldingen ging aanpassen van Gladior.com naar Gladior.biz. De reden bleek een pagerank 0 te zijn voor het domein Gladior.com en het domein gladior.com was niet meer in de resultaten te vinden. Gezien het redelijk grote aantal links naar dit domein kon er maar van een ding sprake zijn: Een Google penalty.


> IAB Nederland
> www.google.com/webmasters/seo.html
> Google Weblog: posts over zoekmachine spam
> Zoekmachine marketing bureau Gladior krijgt Penalty
Al 1 Googley reactie:

Ze leren snel bij http://www.Gladior.nl blijkbaar…
tegenwoordig het juist een van de organisaties die zich zeer netjes aan de richtlijnen van Google houdt en hier snel op inspringt

Fred () - 07 Augustus '07 - 20:34


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->