Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

23 Dec '03 - + 3 - 2 DrStart spamt Google op grote schaal


De afgelopen week is het me opgevallen dat er op grote schaal ineens nieuwe pagina's in de top 3 van de belangrijkste Nederlandse resultaten van Google staan.


De volgende trefwoorden zijn een aantal voorbeelden van de gespamde resultaten:

Hypotheek
Vakantie
Hotels
Overheid
Bedrijven
Beleggen
Etc....

DrStart maakt daarbij gebruik van een reeks van linkfarms, cloaking technieken en verborgen spam links. De Linkfarms zijn compleet te achterhalen door met hotbot te zoeken naar de links naar bijvoorbeeld de marketing pagina van drstart:

http://www.hotbot.com/default.asp?prov=Inktomi&query=linkdomain%3Awww.drstart-marketing.nl&ps=&loc=searchbox&tab=web

Zo kun je zien dat DrStart een vijftigtal zeer belangrijke woorden heeft misbruikt.

De gebruikte technieken zijn helaas niet nieuw, wat wel nieuw is is de schaal waarop op belangrijke woorden (lees veelgezochte) in Google zeer zwaar gespamd worden. De DrStart met haar gehele spamreeks is opgezet door het "marketing" bureau One to Market wat blijkt uit de domein registratie van de tientallen spamdomeinen. (zie bijvoorbeeld www.domain-registry.nl/....=www.drstart.nl) One to Market is in het verleden al eens vaker in het nieuws geweest aangezien ze onder andere door Startpagina geroyeerd werden als beheerder van Startpagina dochters. De door One to Market gebruikte spamtechnieken lijken effectief te zijn maar zullen met 100% zekerheid leiden tot een zogenaamde Google Penalty waarbij DrStart inclusief haar homepage definitief uit Google gebannen zal worden. Dit is bijvoorbeeld One to Market zelf ook al overkomen. Uiteindelijk zal deze actie dus alleen maar negatieve gevolgen voor DrStart hebben.

Google is de laatste tijd wel vaker in het nieuws geweest door de diverse Spamtechnieken. Onlangs moest Google zelfs haar spamfilters sterk aanscherpen wat leidde tot een grote hoeveelheid protesten van bedrijven die met hun site uit de zoekmachine verdwenen. Het gevecht tegen de spammers die op grote schaal spammen lijkt daarmee een steeds grimmiger gevecht te worden. Google begint het ook steeds moeilijker te krijgen om de spammers buiten de deur te houden. Eerlijk gezegd is het voor het eerst sinds dat ilse onderuit ging door het grote aantal spammers dat ik een dergelijke actie op deze grote schaal in Nederland weer zie...
3 Googley reacties!:

Cloaking is toch verboden door de searchengines ?
Detecteren = blokkeren toch ? ;)

Jasper () (link) - 25 December '03 - 01:19

Weer zo’n spamh**r, wacht maar tot de mensjes bij retecool het zien hehe (lezers vooral) an heeft die gast niet lang meer (angel) prettige dagen btw!

Retal.nl (link) - 27 December '03 - 10:31

wordt tijd dat dat soort bedrijven eens goed geweerd worden uit zoekmachines. Maar zie op de pagina van dat bedrijf one to market dat ze zelfs voor KLM werken, bomb the KLM 2!!!!!

Pieter () - 01 Februari '04 - 17:58


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->