Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

22 Mrt '10 - + 0 - 0 BREAKING: Google China is gesloten


De website Google China is per heden uit de lucht. Wie Google.cn invoert wordt automatisch doorverwezen naar de Hong Kong versie van Google op google.com.hk. Daarmee lijkt Google haar dreigement om uit China te vertrekken daadwerkelijk uit te voeren.


De afgelopen weken werd al veelvuldig gespeculeerd over het vertrek van Google. Google wilde zo protest aantekenen tegen een aanval van Chinese hackers en tegen de Chinese overheidscensuur. Google mocht bijvoorbeeld geen resultaten over Tibet en de rellen op het Plein van de Hemelse Vrede tonen.

Door de redirect van Google.cn naar Google.com.hk hoopt Google de Chinese censuur te voorkomen. Het is echter de vraag hoe lang dit zal blijven werken. De kans is groot dat de site Google.com.hk binnenkort in China geblokkeerd wordt.Google is in China niet de grootste zoekmachine. Dit is de Chinese zoekmachine Baidu. In de eerste jaren had Google een klein aantal aandelen in de Chinese zoekmachine maar deze werden snel weer verkocht. De Chinese markt bevat 330 miljoen internetters en is daarmee groter dan de Amerikaanse markt.

De sluiting van Google.cn zal een grote weerslag hebben op de relaties tussen China en de Verenigde Staten. De Chinesen beschuldigen de VS ervan om Google te misbruiken in een handelsoorlog die langzaam maar zeker tussen de landen begint te ontstaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Hillary Clinton, was ook betrokken bij het overleg tussen Google en de Chinese overheid.
Al 1 Googley reactie:

Eigenlijk wel sympathiek van Google en getuigt ook van vooruitziende blik. Het is een ding om een deel van de taart op te eisen, maar heel iets anders om met de rest van de wereld in oorlog te zijn. Het is aan de Communistische Partij van China om klare wijn te schenken over hun intenties en aan anderen om, als dat niet gebeurt, daar consequenties aan te verbinden.

joris verrips () - 23 Maart '10 - 13:10


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->