Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

28 Jan '10 - + 0 - 0 Chinezen klonen ook Google en YouTube


Google KloonDat Chinezen erom bekend staan veel goede producten te clonen is al lange tijd duidelijk, maar dat ze ook Google en YouTube clonen is wel heel verassend. Goojje.com en YouTubecn.com zagen onlangs het levenslicht.


De clones zijn vermoedelijk een actie om Google ervan te overtuigen het land niet te verlaten. Volgens persbureau Reuters roeps Goojje.com Google op om China niet te verlaten. Op de website zou te lezen zijn: "Zus was erg blij toen broer liet weten nog niet weg te gaan voor zus". Google biedt in China niet alleen een zoekfunctie aan, maar ook de mogelijkheid om sociaal te netwerken.

Wie er achter de introductie van Goojje.com en YouTubecn.com zit is nog onbekend, de zware censuurregels die China hanteert worden bij het genereren van de zoekresultaten echter wel gerespecteerd.

Goojje.com

3

YouTubecn.com Logo


Goojje


De naam Goojje is gebaseerd op een woordspeling. Het woord 'jie' betekend in China zoiets als 'oudere zus'. Daartegenover staat dat de laatste letters van Google, 'gle', in het Chinees 'grote broer' betekent.

Goojje.com heeft niet alleen de eigenschap dat het Google imiteert, het verwijst ook nog eens naar Google's grootste concurrent in China, Baidu.com. In het logo van Goojje is de voor Baidu kenmerkende hondenpoot terug te vinden.

Hackers


Google besloot na een hackersaanval vanuit China op Gmail-accounts dat het niet langer aan de censuur van het land te willen meewerken Het zr communistische land vindt echter dat Google zich gewoon aan de wet moet houden.

Goojje en YouTubecn werden kort na elkaar gelanceerd. Dit kwam vlak na het dreigement van Google om uit China te vertrekken. YouTubecn.com zou video's aanbieden die in China voor het 'echte' YouTube zijn geblokkeerd. Illegale website worden door de Chinese overheid hard aangepakt, echter heeft het nog geen uitspraken gedaan over de nieuwe versies van Google en YouTube.
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->